Як перевірити акумулятор без вилки навантаження?

Перевірка напруги на клемах акумулятора, особливо свинцевого – не має великої цінності, тому що навіть повністю акумулятор, що віджив своє, майже завжди здатний видати необхідні 12,6 вольта без навантаження. Саме тому для того, щоб переконатися в повноцінній працездатності акумулятора, необхідно його перевіряти за допомогою вилки навантаження.

Що робить вилка навантаження?

За фактом вилка для перевірки акумуляторів підключає до акумулятора величезний і потужний резистор з малим опором від 0,12 до 0,06 ОМ і в момент підключення через цей резистор буде протікати струм від 100 до 200 ампер в залежності від режиму акумулятора. І якщо при струмі 100 ампер напруга акумулятора не падає нижче 10,5 вольта, то у вас відмінний акумулятор.

Як перевірити акумулятор без вилки навантаження?

Бо навантажувальна вилка всього лише створює велике навантаження на АКБ, то нам потрібно зробити те саме підручними засобами. Найпростіший варіант це на незаведеному двигуні  включити дальнє світло, включити протитуманки, включити магнітофон на максимум. Зрозуміло, що ніяке дальнє світло з лампою в 100-160 Вт не зрівняється зі стартером або навантажувальною вилкою, але за непрямими ознаками визначити, скільки ще залишилося жити АКБ цілком можна.

перевірка акумулятора

Алгоритм такий

  1. Підключаємо мультиметр у положенні вимірювання напруги до АКБ. На екрані бачимо напругу на акумуляторі без навантаження, якщо акумулятор не розряджений, воно становить 12,4-12,7 вольта.
  2. Далі включаємо дальнє світло і напруга падатиме тому як 2 лампочки далекого світла створили навантаження, ось тільки воно повинно повільно і не нижче 11-11,2 вольта. Якщо напруга падає повільно і акумулятор здатний тримати навантаження, акумулятор справний. Якщо ж напруга падає дуже швидко і нижче 10,5 вольта при включеному дальньому світлі, слід задуматися про купівлю нового АКБ. Або спробувати його відновити.

Замість укладання

З високою ймовірністю можна сказати, що якщо ви з розрядженим АКБ приїдете в магазин акумуляторів, то вас запропонують купити АКБ. Тож навіть якщо є підозра на те, що Вашому АКБ – «наказано довго жити», то перед поїздкою до магазину перевірте та ще раз зарядіть свій акумулятор.

Матеріали, які також будуть Вам цікаві:

Залишити коментар